Muzičko nasljeđe EKV-a je izvršilo jak uticaj na Važno obavještenje.

 In Cover

Sa ove dvije riječi bih svakome predstavio ovo izdanje, i preporučio da slušaju. Mnogi već znaju da su u Banjaluci rijetki bendovi koji izdaju albume (čast izuzecima), što iz ovih što iz onih razloga. Neki razlozi imaju, neki nemaju smisla… Kako za koga. Naime, najmlađi su pokazali najviše kuraži i volje da samostalno izdaju album. Ova petorka je snimila 8 pjesama + 1 bonus track u Digital boyler studiju sa Tikijem Dobrijevićem kao producentom.

Žanrovski,album je jako šarolik,od pop rocka,preko ska, do čistokrvnog “domaćeg” rocka (koji je ipak najzastupljeniji). Isto tako je širok izbor motiva i tematike u tekstovima,od žena,para, hlada, piva do ozbiljnijih socijalnih pjesama.

Za prve dvije pjesme na albumu “ Žene” i “U hladu smo” Važno obavještenje su snimili i dva jako mdobra spota (takođe još jedna od deficitarnih stvari na BL sceni). Upravo ove dvije pjesme i imaju najviše pop rocka u sebi. “Svjetska” i “Koliko toga imam” vas uvode u malo ozbiljnije vode, egzistencijalne i socijalne, kao i pomalo humoristična “Embrion”. “Uvijek za! (protiv ne!)” i posebno “1999.” su najzrelije pjesme na albumu.

U njima leži, usudiću se reći, zvuk i jezik Važnog obavještenja. Tu jednostavno zvuče najbolje. Muzičko nasljeđe EKV-a je izvršilo jak uticaj na Važno obavještenje, što se osjeti u pjesmi “1999.” (pjeva gitarista Đorđe Knežević) koja je možda i najbolja pjesma na albumu. “Pare” dinamikom i ska ritmom osvježavaju cijelu priču.

Zadnja pjesma “Ne razumijem” lagano zatvara ovaj album, žanrovski se potpuno izdvaja od ostatka albuma, nježna i suptilna,produkcijiski odlično aranžirana. Ipak,ne uklapa se baš u koncepciju albuma, i s razlogom je stavljena kao bonus track.

Jedan mlad i hrabar bend, jedan hrabar album. Imaju svirački kvalitet, volju,talenat. Potrebno je još malo zrelosti u stvaralačkom dijelu, naročito u tekstovima. Aranžmani su jako dobri,čuje se da je bend vrijedno radio na sklapanju pjesama prije ulaska u studio. Svi gosti koji su svirali različite instumente na albumu su uradili odličan posao (posebno pijanista Arsen Čarkić), nijedan ton nije suvišan.

Također, produkcija je jako dobra, producent i snimatelj Tiki Dobrijević već dugo sarađuje sa Važnim obavještenjem i odlično poznaje senzibilitet benda. Važno obavještenje ima specifičan zvuk,obzirom da standardnu rock postavu upotpunjuje zvuk violine koju svira Nina Devura.

Pomislili biste da se violinske dionice ne mogu baš svagdje staviti kad je u pitanju rock bend. To nije slučaj ovdje. Primjetićete nakon nekoliko slušanja, koliko je suptilno (a u isto vrijeme i upotpunjujuće za zvuk pjesme) Ninino muziciranje. Gitarske dionice su odlično izaranžirane,a posebno bih pohvalio izbor efekata korištenih za naglašavanje.

Na kraju, preporučujem ovaj album svim ljubiteljima rokenrola, jer će sigurno naći nešto što će im se svidjeti, nešto što će zagrijati i dušu i krv.

Recent Posts