Važno obavještenje: ne nedostaje nam pjesama već publike

 In Cover

Banjalučki bend Važno obavještenje obradovao je prošlog ljeta publiku EP-jem koji nosi zanimljiv naziv „Posljednji pozdrav na putu za raj“, a u razgovoru za Jelen Music Show otkrili su kako je zapravo sve nastalo i kakvu su poruku svojom muzikom šalju publici.

„Inspiraciju za pisanje pjesama uglavnom nalazimo u stvarima i situacijama koje se lično nama dešavaju, koje nas tište, koje nas vesele itd. Inspiracije zaista ima mnogo i na kraju krajeva, pisanje pjesama i nije toliki problem koliki je problem doprijeti do publike“, poručuju muzičari iz benda Važno obavještenje.

Iako njihov novi materijal nosi jednu određenu dozu pesimizma, kažu da ipak ne dižu ruke od svega, već je riječ o jednom periodu u životu koji svi proživljavamo kada sebi postavljamo pitanje šta sad.

„Put za raj može biti i ovaj naš balkanski raj, samo je pitanje hoćemo li ga uspjeti stvoriti ili ćemo svoj raj praviti na nekom drugom mjestu. Pjesme sa ovog EP se mogu tumačiti na razne načine, tako da čak i svako od nas u bendu na drugačiji način doživljava iste pjesme. To je valjda i dobro“, kažu ovi muzičari.

Ističu da su reakcije publike sjajne i mnogo bolje nego što su, kako kažu, mogli i sanjati.

„Jedan od najljepših osjećaja u životu je bio kada smo izašli na binu Demofesta pred skoro punim Kastelom i odsvirali svoje numere koje je publika tako fenomenalno prihvatila. Hvala im na tome“, iskreni su.

Prema njihovom mišljenju, muzika se danas svakako se više gleda, kroz spotove, fotografije, tako da je vizuelni utisak veoma bitan.

„Naravno, pretpostavka da bi nešto postigli je da imate i dobru pjesmu, ali dobra pjesma bez ovih elemenata je osuđena na propast. Nažalost, ali tako je. Tu dolazimo do problema finansiranja svega ovoga, tako da bendovi često zapnu na ovoj fazi autorskog rada”, poručuju banjalučki muzičari.

Dodaju da su mediji, na svu sreću bendova, sve više zainteresovani za promociju autorske muzike, što ih itekako raduje.

„Naravno, to još uvijek nije dovoljno, ali cijela ova tendencija direktno proporcionalno utiče i na kvalitet domaćih bendova, pa je očito da je sve više dobrih i pjesama i spotova. Nadamo se da će se ovo i nastaviti i da će scena rasti sve više i više. Takođe, javni servisi bi trebali bolje da zaštite domaće izvođače i to bi se trebalo urediti određenim pravilima kako je to uređeno u Srbiji i Hrvatskoj”, naglašavaju iz Važnog obavještenja.

Mirna Pijetlović, http://jelenmusicshow.com

Recent Posts